sa discutam despre o intamplare intre un programator si expert optimizare seoIata o mica intamplare petrecuta recent. Clientul din Constanta suna pentru o intalnire (detinea multe site-uri in domeniul vanzarilor online de accesorii auto), acolo unde intalnesc si programatorul care construia o parte din siteuri. Clientul are nevoie de optimizare seo, majoritatea site-urilor fiind aproape inexistente, fara optimizare, fara sa fie responsive (sa se adapteze pe smartphone sau tableta, lucru de care google tine cont foarte mult).  Programatorul, cu un aer arogant, spune la un moment-dat: “seo se face foarte usor, ce-i asa de complicat..”

Evident ca in momentul respective am fost socat, mai ales dup ace a mai adaugat ca face si el seo pentru diferite firme. De ce mi se pare un lucru grav ca un programator sa spuna acest lucru:

  1. Site-urile realizate de el erau total neconforme cu cerintele google.
  2. Orice programator ar trebui sa stie ca munca lui difera foarte mult de munca unui expert in optimizare seo si ca sunt lucruri care trebuie testate, verificate, experiementate pentru a putea observa cresterile sau scaderile in pozitiile motoarelor de cautare
  3. Orice om trebuie sa respecte meseria altui om si sa nu o trateze cu superioritate.

I-am recomandat clientului sa rezolve partea de responsive cu un alt programator si sa se orienteze catre alte persoana. Clientul s-a simtit jignit si a considerat ca noi gresim, programatorul fiind vechi in firma dansului si cu experienta mare in acest domeniu. Ne-am luat la revedere si am plecat mai departe.

Din pacate, de foarte multe ori, clientii sunt dezorientati si nu stiu catre cine sa se orienteze, crezand ca daca arata bine (pe laptop site-urile aratau bine si se comportau bine) sunt si bune. Apoi, cand nu apar rezultate, investesc sume enorme in publicitate sau in alte metode de a obtine clienti.

Concluzia: aveti mare grija cu cine lucrati si cine va construieste siteurile.